Meade Houses, Castle Caereinion

Back

Design a 3 bedroom family home with interesting features that incorporate Passivhaus principles of construction

The two houses lie on the outer edge of Castle Caereinion in Mid-Wales. They were designed as part of small development of four houses and share similar characteristics to the other two houses on the site. The houses are orientated to the south to take advantage of solar gains, and to make the best of the lovely view out towards the countryside.

The design makes efficient and interesting use of the roof spaces, with bedrooms lying in the roof voids, and carefully placed windows to avoid overlooking and bring in ample daylight. A gallery landing allows for views out through fixed roof glazing to the countryside. Beneath the gallery is the dining and kitchen area with direct connection to the living room on the west and a utility area to the north.

Externally, Douglas Fir vertical cladding with cover strips sits above heraklith wood-wool boarding that has a lime render applied on top. Hand-made Welsh Douglas Fir windows and doors were stained to match the timber cladding.

The houses are approximately 150sq/m with an integral garage.

Facts:
  • Location: Castle Caereinion
  • Client: Pen-Y-Coed Construction Ltd
  • Construction Cost: Unknown
  • Completed: 2008-2009
Results:
  • Energy efficient family homes
  • FSC/PEFC timber throughout
  • Locally sourced windows and doors
  • Reclaimed Welsh slate roof
  • Timber frame with cellulose insulation