Little Collfryn, Welshpool

Back

Affordable dwelling S106, nr Welshpool

A rural housing project in the picturesque countryside surrounding Welshpool. The new house has been designed to work with the topography of the site, with internal split levels. We focused on minimising the circulation space in the house to make the most efficient use of the available 130 sq/m to meet the Local Authorities affordable housing criteria. On the ground floor the main living area, dining and kitchen are open-plan, with a double-sided wood-burning stove creating a central point between the living and dining area. The living space is orientated to the south and west, and will look out over the main aspect across the fields.

The house will be clad in Douglas-fir or oak boarding, and will use a timber-frame construction. Timber-frame construction will allow for a greater depth of insulation, better air-tightness details, and off-site manufacture of the panels to minimise waste and construction-time. The timber-frame will be filled with Warmcel (cellulose insulation), with an additional layer of insulation on the internal side to reduce the potential for thermal bridging.

The house will incorporate high-performance Scandanavian windows and doors, a MVHR (Mechanical Ventilation and Heat Recovery) system, and solar panels providing up to 60% of hot water. A air-source heat pump will supply hot water to the under-floor heating system.

Facts:
  • Location:Nr Welshpool
  • Client:Private
  • Construction Cost:Undisclosed
  • Completed:Spring-Summer 2014
Results:
  • S106 agreement
  • Code Level 3 Interim Certificate
  • Timber from local woodlands
  • Responsible sourcing of all materials
  • Green guide A+ rated construction make-up