Glas-y-Dorlan, Ffrith

Back

Design a comfortable home that has a strong connection to the outside.

Our brief was to design a contemporary house that had a strong connection with the outside. We designed a home that would fit between two different styles of houses along a narrow lane in a small village.

The different levels of roof correspond to the neighbouring bungalow on one side, and a traditional two storey stone house on the other. The roofs also cantilever over parts of the home, extending the living area to the outside.

We maximised privacy by creating an open-sided courtyard looking out to ancient woodland. Internally the layout is open plan with vistas through to the garden from all main living areas.

Internally there is a central atrium with a view of the sky and a gallery landing on the first floor, with windows looking over the sedum green roof.

A large carport was incorporated into the design to house a camper van, and was a key requirement of the brief.

Facts:
  • Location: Ffrith, Nr Wrexham
  • Client: Private
  • Construction Cost: Approx £180,000
  • Completed: 2009
Results:
  • Sedum green roof
  • Rainwater harvesting
  • Timber frame with high level of insulation and air-tightness
  • MHRV
  • Simple, well lit internally spaces