Falmouth co-housing scheme, Fishermans Wharf

Back

Design a scheme that balances the tensions between permanent residents and a student population.

The social model proposed is that a family can purchase one of the houses on the site to live in, and part of the package is a garden and two student annexe flats. The family rents out the annexe flats to the two students and in return gains an income from which they can pay a mortgage. The ground floor of their house offers flexible space for enterprise or an additional annexe for an elderly member of the family.

Inspiration for the student bedsits were taken from the Norwegian ‘hems’, which translates as ‘beds built in a small loft room’. A main entrance leads from the open-plan living/dining space into a shared courtyard. At 27sq/m, each bedsit can accommodate a built-in bed with cupboards above and sliding drawer beneath. A kitchen with built-in cupboards and timber drying shelves partially obscure the windows out to the courtyard.

The family house is situated on Falmouth’s harbour front and has spectacular views across the river Fal to Carrick Roads. The main living space is on the second floor, with a large north-east glazed protrusion over- sailing the main structure allowing views across the harbour.

Facts:
  • Location: Falmouth
  • Client:
  • Construction Cost: unknown
  • Completed:
Results:
  • Designed for Passivhaus
  • Code Level 4
  • Featured in Issue 19 ‘Touchstone – The magazine for Architecture in Wales’